Het lichaam is het instrument

Als uitvoerend artiest of leidinggevende kun je alleen volledig functioneren als je lichaam beschikbaar en aanwezig is. Zo niet wordt het lastig om je inhoudelijke boodschap goed over te brengen. Via ons lichaam communiceren we met de wereld om ons heen.

Wat is Embodiment?

Embodiment of belichaming is een woord wat tegenwoordig veel gebruikt wordt; echt een modewoord! Maar wat betekent het eigenlijk? Als we iemand zien die aanwezig in haar lichaam is, bedoelen we vaak dat er overeenstemming voelbaar is tussen wat iemand doet en zegt; een authentiek en verbonden manier van aanwezig zijn. Het gaat over de integratie tussen de persoon en haar omgeving, tussen de gewaarwording van binnenuit en de waarneming van buitenaf.

Soma

In het Grieks betekent het woord ‘Soma’ ‘Lichaam’. Het gaat hierbij niet zozeer over het lichaam gezien van buitenaf, maar juist het ervaren van je lichaam van binnenuit. Dit doen we via onze proprioceptieve waarneming die in contact staat met ons zenuwstelsel. We ervaren via onze gewrichten, onze botten, onze organen en spieren hoe het met ons gaat en wat we moeten doen om in leven te blijven. De proprioceptieve waarneming gebeurt gewoonlijk automatisch en onbewust, zoals bijvoorbeeld bij het waarnemen van pijn of warmte. Maar natuurlijk kunnen we ook actief onze aandacht richten op wat we ervaren binnen ons lichaam. 

Naast het waarnemen van processen binnen ons lichaam kunnen we ook waarnemen waar we in de ruimte zijn en hoe ons contact met de zwaartekracht is (proprioceptieve waarneming in contact met de plaats- en raster neuronen). Zo weten we waar we zijn en hoe we vanuit daar contact kunnen maken met de wereld om ons heen. 

Somatische Coaching

Als Somatische Coach streef ik ernaar meer bewustzijn te creëren voor de binnen/buiten ervaringen van je lichaam, zodat je effectiever en met meer plezier doet waar je goed in bent. 

De eerste stap zou je kunnen omschrijven als een aandachttraining voor je lichaam; je leert aanwezig te zijn in verschillende lichaamsdelen terwijl je beweegt, staat en zit. Je gaat connecties maken tussen verschillende delen van je lichaam. Je traint je om in levendig contact met de zwaartekracht te staan en te bewegen. Je gaat je ademhaling en het gebruik van je centrum beter leren inzetten. Dit zal je ondersteunen om gegrond en actief aanwezig te zijn. De tweede stap is je bewust te worden wat voor patronen al in je lichaam aanwezig zijn en of deze automatische manieren van doen wel in overeenstemming staan met wat je wilt overbrengen in de wereld. De nadruk ligt op heelheid en connectie. Zo kun je in het traject als derde stap mogelijk inefficiënte neuromusculaire patronen loslaten en naar geïntegreerde, spontane en expressieve bewegingen zoeken. 

No fear to perform

We kunnen ons lichaam trainen in het opnieuw verbinden met een fundamentele ervaring van heelheid. Somatische Coaching richt zich op het fysieke en ruimtelijke lichaamsbewustzijn en biedt een holistische benadering die de nadruk legt op de bereidheid om te luisteren naar je innerlijke ervaringen die van invloed zijn op je bewegingsreactie.

Het kan een magische ervaring zijn om op te treden voor een aandachtig publiek. Een training dat zich richt op het ervaren van je lichaam tijdens je performance kan ervoor zorgen dat je met veel meer plezier en vreugde aanwezig gaat zijn. Wat je wilt delen met je publiek gaat makkelijker en effectiever. We geven en we nemen, we bewegen naar binnen en naar buiten. De verbinding tussen innerlijke gewaarwording en uiterlijke waarneming is zo de sleutel voor een goede performance. 

Nieuwsgierig geworden? Je kunt een online belafspraak maken of je inschrijven voor een op een traject.