“Change is the only constant in life.”            
Heraclitus, Greek philosopher

 

Verandering

Het leven brengt soms uitdagingen op ons pad. Ons leven verandert, mensen vallen weg, ons werk stopt of we moeten op eens thuisblijven door een pandemie.  Deze veranderingen dwingen ons om dingen of mensen waar we van houden los te laten en onszelf opnieuw uit te vinden. Persoonlijk verlies kan ons confronteren met diep verdriet en wanhoop. Iets wat ons dierbaar was, verdwijnt, we moeten afscheid nemen. Naarmate we ouder worden, beginnen we te beseffen dat alles waaraan we proberen vast te houden, zal afbrokkelen en mettertijd van vorm zal veranderen.

 

Experts in verandering

Als ik dans is mijn lichaam voortdurend in verandering. Ik verplaats mijn gewicht van een voet naar de andere, mijn bekken gaat mee waardoor mijn hoofd weer iets moet doen. Mijn dynamiek verandert in overeenstemming met mijn vorm en de omgeving waarin ik beweeg. In zekere zin worden wij door te dansen experts in het veranderen! Een expert te zijn betekent niet noodzakelijkerwijze dat we beter voorbereid zijn op onverwachte veranderingen in ons eigen leven. Maar misschien kunnen we veranderingen beter begrijpen op een fysiek niveau en kunnen de kennis van het bewegen omzetten naar ons leven.

 

Precies zijn waar je bent

Een van de sleutels voor verandering is om te proberen niet te blijven hangen in het verleden en niet vooruit te lopen op de toekomst. Het huidige moment biedt ons alles wat we nodig hebben om de volgende stap te zetten. Je kunt de informatie voor je nieuwe pad alleen vinden als je in het HIER en NU bent. Je hoeft niets te doen, eerst maar eens voelen waar je terecht bent gekomen. Het vertrouwen op het HIER en NU kan diep troostend zijn, je kunt je weer terug verbinden met hoe het leven nu is.  

 

Overleven en stress

Onze tijd vraagt om snelle actie waardoor we vaak niet doorhebben waar onze behoefte ligt. We gaan maar door. Veel mensen zijn zich niet bewust van het feit dat ze eigenlijk in een overlevingsmodus leven. Als we dan bijvoorbeeld al een hele dag voor de computer hebben gewerkt, gaan we soms ‘ontspannen’ door naar een serie te kijken, in plaats van te bewegen. We weten niet meer zo goed wat we eigenlijk nodig hebben. Op lange termijn kan ons lichaam en geest erg uitgeput geraken. Als er dan een uitdaging in ons leven bij komt, zijn we niet veerkrachtig genoeg. We raken uitgeput, overprikkeld en kunnen het leven niet meer aan. De balans is zoek en we kunnen de klappen van het leven minder goed opvangen.

 

Bewustzijn door beweging

Onze beweging weerspiegelt denken, voelen en intuïtieve aspecten van onszelf. Er is een duidelijke relatie tussen hoe we bewegen op een fysiek niveau, en hoe we bewegen door ons leven. Onze manier van bewegen onthult ons eigen verhaal, als we weten hoe we moeten kijken. Zodra we ons bewust worden van onze neigingen en voorkeuren in beweging, beginnen we deze patronen in ons leven ook te herkennen. Dan kunnen we creatief ermee beginnen te spelen.

 Verandering is beweging en beweging is verandering.  Nieuwe bewegingservaringen in de studio stellen ons in staat om nieuwe keuzes te maken in ons leven. Door letterlijk manieren van bewegen te “oefenen”, worden deze alternatieve patronen voor ons beschikbaar wanneer we die nodig hebben. We worden veerkrachtiger en mobieler in ons leven. Het is een wonderbaarlijke levendige cirkel.