Actie en rust

 Ik ben de laatste tijd stil geweest. Ik deed wat ik moest doen, en zodra het donker werd, wilde ik alleen nog maar eten, kaarsjes aan doen, een boek lezen of een film kijken. Het weer was ook nogal vervelend. Ik nam onbewust rust van alle sociale media, ik wilde niet zien wat anderen doen en ik wilde niet dat anderen wisten wat ik doe, want het voelde niet erg interessant, ook niet voor mezelf. Ik verveelde me een beetje met mezelf en vroeg me af hoe het mogelijk is dat ik niet eens eenvoudige taken kon afmaken die me wat meer levensenergie zouden geven. Maar ja, ik heb het natuurlijk al heel lang erg druk gehad en het is logisch dat ik rust nodig heb. Maar hoe moet ik rusten? Moet het fijn zijn? En hoe weet ik wanneer rust verandert in lethargie, in een neerwaartse spiraal van non-actie die niet zo herstellend aanvoelt?

Het ritme in ons leven

Net als planten en dieren hebben wij ritmes van actie en rust. In de periodes van actie groeien we, breiden we uit, bloeien we, handelen we, en in de periodes van rust groeien we misschien onzichtbaar onder het aardoppervlak, eten we, slapen we en doen we niets. In het Laban Bartenieff Movement System kijken we naar patronen van Inspanning/Recuperatie. Recuperatie betekent niet noodzakelijk dat we niets doen, op de bank ploffen of slapen. Als we een inspannende dag achter de computer hebben gehad, kan de beste recuperatie zijn om te gaan hardlopen of wandelen in de natuur. Mijn vraag is dus hoe de patronen van Inspanning/Recuperatie verbonden zijn met de patronen van Actie/Rust en de patronen van het Sympathisch/Parasympatisch Zenuwstelsel in mijn leven?

Koningin van de recuperatie

Mijn collega’s zeggen vaak dat ik de koningin van de recuperatie ben, en dat ik geld zou kunnen verdienen met het delen van mijn kennis. Volgens mij reageert mijn lichaam gewoon slecht op overbelasting. Mijn lichaam is duidelijk in het geven van feedback: “stop alsjeblieft, kijk naar de lucht, haal diep adem, geef me lekker eten, doe rustig aan, stop met sociale activiteiten”. Als ik deze stem negeer, voel ik me slecht, overweldigd en boos. Het is gemakkelijker en verstandiger om naar mijn lichaam te luisteren.

Balans is de sleutel

Ik hou van mijn werk; ik daag mezelf graag uit met fysieke en mentale inspanning. Ik krijg energie van acties en de uitdagingen die ik aanga houden me actief in het leven en ze stimuleren groei. Maar als ik me overbelast, ervaart mijn lichaam stress. Dan voelen werkdagen te veel, en kan mijn lichaam de rust niet inhalen, mijn sympathisch zenuwstelsel maakt overuren en mijn slaap wordt slecht. Dit is het geval met alle dualiteiten; het ene is niet goed zonder het andere. Het gaat vooral om het evenwicht ertussen. Ik heb vaak gelezen dat het goed is om je af en toe te vervelen, omdat het ons helpt creatiever te worden. Dit werkt voor mij alleen als ik mezelf niet afleid met te veel sociale media. Ik moet op dit moment bij mezelf zijn met wat echt is; zitten waar ik zit, naar mijn kat kijken, de geluiden buiten horen, naar de bloem op mijn tafel kijken. Ik moet het “teveel aan informatie” dat voortdurend op mijn pad komt, weghalen. Dit is echt een uitdaging. Afleiding is zo normaal geworden dat we ons perspectief verliezen op wat essentieel is, wat ons goed doet en waar we naar verlangen.

Mentale, fysieke en emotionele diëten

 Er zijn veel suggesties in boeken en online over hoe we ons evenwicht kunnen herstellen. Mijn voorkeur gaat uit naar het Ayurvedische perspectief. De Ayurvedische geneeskunde is meer dan 5000 jaar oud. Daarmee is dit het oudste beoefende gezondheidssysteem ter wereld. De vertaling van Ayurveda uit het Sanskriet betekent ongeveer “kennis van het leven”. Ayurveda is gebaseerd op de harmonie tussen elk individu en de natuur, op regeneratie en ontspanning. Ayurveda verandert lichaam en geest, geeft een gevoel van moeiteloosheid en zorgt voor hernieuwde kracht in het dagelijks leven. Ik hou ervan om in mijn dagelijkse routine eenvoudige reinigingen op te nemen zoals een thee van venkel, koriander en komijn, eenvoudigere maaltijden met minder ingrediënten, rust nemen van sociale media en vroeg naar bed gaan en natuurlijk yoga beoefenen. Wat ik fijn vind is dat ik maar één ding in mijn leven hoef te veranderen en dat het alle andere delen ook zal veranderen. 

Een verandering in een deel is een verandering van het geheel

 Verandering bestaat in een mobiele/stabiele dualiteit. Althans zo kunnen wij het ervaren. Wij mensen hebben patronen gecreëerd die voor ons zinvol zijn en voorkomen dat we ons verloren voelen. De patronen zijn ontstaan door tijd en herhaling en helpen ons het leven te begrijpen en te leven. Maar we creëren ook patronen die op den duur niet zo succesvol zijn. Deze minder gunstige patronen te veranderen kan een grote uitdaging zijn. Ons lichaam wil herhalen wat we eerder deden, dus als we iets willen veranderen, moeten we ons bewust zijn van deze automatische programmering en het bewustzijn naar het moment van nu brengen. Daar ligt de keuze. Elke dag kunnen we enkele goede patronen behouden en iets veranderen dat we niet meer als nuttig beschouwen. Dit vraagt om bewustwording. Ik kan alleen een patroon veranderen dat ik herken. Bewustwording is iets dat we moeten oefenen. Er zijn verschillende ingangen om meer bewust en aanwezig te worden in ons leven. Het lichaam is zeker een gemakkelijke ingang, omdat er verbinding is met dit moment, door aandacht te schenken aan je ademhaling en andere lichamelijke gewaarwordingen.

Hoe gaat het vandaag met je?

Mijn suggestie is om jezelf vandaag 5 minuten de tijd te geven om je te bevragen hoe het met je gaat op fysiek, emotioneel, mentaal en/of spiritueel niveau. Sta jezelf toe te luisteren naar wat er is.

 Hoe voelt mijn lichaam zich? Maak het specifiek in plaats van algemeen, bijvoorbeeld: Ik heb een rustige ademhaling en ik voel dat ik mijn uitademing nog langzamer wil maken, of mijn rechterschouder is pijnlijk en ik wil mijn hand daar neerleggen voor wat verlichting en warmte.

Hoe kan ik vandaag meer evenwicht vinden? Neem even de tijd om in contact te komen met jezelf en je verlangen om meer in balans te zijn. Hoe kun je vandaag iets doen om dichter bij datgene te komen waarnaar je verlangt?