“The body says what words cannot.”
Martha Graham

Wat is danstherapie?

Als danstherapeut krijg ik vaak de vraag wat danstherapie eigenlijk is en voor wie het bedoeld is. Mijn antwoord op het tweede deel van deze vraag is vaak dat danstherapie voor iedereen is, die in contact met het lichaam en creativiteit een therapeutisch proces wil aangaan. Het is een psychotherapeutische georiënteerde therapievorm waar je met verbale maar vooral ook met non-verbale methodes werkt om een veranderingsproces op gang te brengen. Naast te vertellen waar je staat en waar je problemen ervaart, gaan we vooral in het doen opzoek naar inzichten en veranderingen. Je zou het dus als een echte “doe”-therapie kunnen omschrijven. Zoals je met een psychotherapeut in gesprek gaat, ga je met een danstherapeut in beweging om te onderzoeken wat speelt en om vervolgens ook te werken aan een oplossing. Hier zijn danstherapeutische werkwijzen, methoden en technieken voor.

Dat, wat je niet in woorden kunt zeggen, kun je door dans en beweging vaak tot uitdrukking brengen. Na een belichaamde ervaring kun je vaak wél woorden geven aan wat je ervaart. Het lichaam is in verbinding met je gevoelens en je gedachten. In danstherapie gaan deze verschillende delen van ons in gesprek met elkaar.

Danstherapie is een lichaamsgerichte, creatieve en dynamische therapievorm. Juist deze vorm van therapie helpt ons om ons direct met ons lichaam, onze gevoelens en onze creativiteit te verbinden. We kunnen ervaren wat van moment tot moment aanwezig is en wat we nodig hebben om een volgende stap te nemen. Dans wordt zo de motor voor verandering.

Is danstherapie hetzelfde als ‘dansen als therapie’?

Soms hoor je mensen zeggen dat dansen hun therapie is. Dan bedoelen ze in de disco of op een feest lekker te swingen. En dat kan inderdaad bevrijdend zijn! Je voelt je daarna opgeladen en in contact met de wereld. Onderzoek heeft aangetoond dat bewegen en dansen ons gelukkig kan maken omdat endorfine (het gelukshormoon) in ons lichaam wordt aangemaakt. Als we in beweging komen, voelen we ons letterlijk beter, fysiek, mentaal én emotioneel.

In danstherapie focussen wij ons op je psychisch en fysiek welzijn. Je komt vaak met een vraag of een probleem waar je alleen niet mee verder komt of je wil je gewoon verder ontwikkelen en daarbij ondersteuning ontvangen. In danstherapie word je begeleidt door een expert die je via het somatische, het dansante en het creatieve gedeelte kan begeleiden maar je ook de psychologische ondersteuning kan bieden die je nodig hebt.

Een danstherapeut werkt met jouw lichaam en jouw creatieve proces om veranderingsprocessen op gang te brengen. Je leven komt letterlijk in beweging. Creativiteit en expressie brengen ons terug in contact met onze gevoelens en diepere lagen. In een therapeutische setting word je begeleid door een professioneel die het lichaam en dans inzet om jou te helpen verder te komen.

Is danstherapie iets voor mij?

Als je erover nadenkt om danstherapie te doen, kun je diverse redenen en motivaties hebben. Danstherapie sessies kunnen onder anderen helpen bij angst-gerelateerde klachten, traumaverwerking, (overmatige) woede/verdriet of het niet kunnen uiten van deze gevoelens, het verwerken van rouw, problemen rond eigenwaarde en zelfbeeld, depressie, relatieproblemen, negatieve patronen en overtuigingen, blokkades om vooruit te komen, en vele andere problemen.

Je hoeft geen ervaring met dans te hebben om danstherapie te doen. Misschien vind je het juist moeilijk of spannend te bewegen. Een danstherapeut stemt zich af op jouw behoeftes en verlangens. Zij/hij luistert naar wat echt belangrijk in je leven is en hoe je hierin het beste kan worden ondersteunen.

Als je nieuwsgierig bent geworden naar danstherapie, kun je hier nog verder lezen over danstherapie:

https://dansmagazine.nl/reportage/wat-is-danstherapie

Ik vind het belangrijk deze therapievorm meer onder de aandacht te brengen omdat ik geloof in ons creatief potentieel. Je kunt nieuwe stappen zetten en vitaler, creatiever en verbondener in je leven staan. Dat wens ik je toe! Je kunt ook op mijn website een gratis online-consult aanvragen.