And then the day came

when the risk to remain

tight in a bud was

more painful than the

risk to bloom.’

-Anaïs Nin

 

Heb je er wel eens over nagedacht waarom sommige mensen ontspannen, verbonden of ‘heel’ overkomen, terwijl anderen op de een of andere manier gefragmenteerd of onstabiel overkomen? Denk je dat dit een puur psychologische of emotionele kwestie is?

In mijn ervaring heeft dit veel te maken met het vermogen om onszelf te aarden, ons vermogen om ons te verankeren in de zwaartekracht. Als we ons gewicht kunnen loslaten, kunnen we ons verbinden met de grond die ons draagt. Dit geeft ons fysieke stabiliteit en emotioneel vertrouwen. We kunnen spanning loslaten, ons verbinden met iets stevigs, vertrouwen op de aarde; we zijn niet alleen.  

In het Laban Bartenieff Movement System werken we met Flow Sensing en Weight Sensing om ons lichaamsgewicht te ervaren en te laten ontspannen en de verbondenheid te ervaren met de grond en de wetten van de fysica. De aantrekkingskracht van de zwaartekracht is een gegeven waar we mee leven, of we ons er nu bewust van zijn of niet. Wanneer we ons er wél bewust van worden, kunnen we de zwaartekracht in ons voordeel gebruiken. We kunnen loslaten, verbinden en gegrond aanwezig zijn en op die manier ook klaar zijn voor actie en verandering.

 

Vitaliteit en Verbinding

Embodiment is een dynamische staat van zijn die ons in staat stelt op elk moment volledig aanwezig te zijn, even ontvankelijk voor onze innerlijke ervaring als voor de buitenwereld. Het kan verkend worden door het samenspel van twee tegengestelde en complementaire energieën: aantrekking (het effect van de zwaartekracht op het lichaam) en afstoting (de tegengestelde opwaartse energie van de zwaartekracht, soms veerkracht genoemd). Samen stellen ze ons in staat om ons vitaal te voelen en ons op ons gemak in de wereld te bewegen.

 

Gronding

Veel mensen begrijpen niet hun directe relatie met de aarde en onze afhankelijkheid van de aarde voor ondersteuning. Als we ons bewust worden van de werking van de zwaartekracht op de massa van het lichaam, kunnen we ons bewust verbinden met deze steun en een solide basis ontdekken om op te steunen en om ons over en van weg te bewegen. Dit kunnen we Gronding noemen.

 

Veerkracht

Het menselijk lichaam is geëvolueerd om op 2 voeten in zijn verticale as te staan met een minimum aan inspanning. Wanneer het lichaam volledig in rust is op de aarde in de zwaartekracht (aarding), is er een gelijke en tegengestelde energie die naar boven weerkaatst (veerkracht). Deze energie trekt ons omhoog, zodat we breder en verder kunnen zien, waardoor we beter in staat zijn om een duidelijke richting in de wereld te vinden. Dit kunnen we verticaliteit noemen.

 

Dynamisch Samenspel

De dynamische wisselwerking tussen gronding en verticaliteit, tussen boven en beneden, waar we vandaan komen en waar we naartoe gaan, is van vitaal belang voor ons vermogen om volledig aanwezig te zijn. Wanneer deze twee krachten in evenwicht zijn, is er een spontane levendigheid die ons volledig geaard houdt, terwijl we mobiel en creatieve responsief zijn. Zo kunnen we helderheid bewaren terwijl we ons aanpassen aan de onmiddellijke, steeds veranderende omgeving.

 

Zelfvertrouwen en Aanwezigheid

Gegrond zijn en gemakkelijk verticaal zijn kan een gevoel van zelfvertrouwen geven, zodat we helder en aanwezig overkomen. Geaard zijn is een optimale voorwaarde om op een economische, moeiteloze manier te bewegen. Hierdoor kunnen we ons op ons gemak voelen, verbonden en klaar voor interactie. Door een evenwicht te vinden tussen aarden en het voelen van de opwaartse, veerkrachtige stuwkracht in verticaliteit, bereiken we een open houding die ons flexibiliteit en mobiliteit geeft. Deze staat stelt ons in staat om meer beschikbaar te zijn en creatiever te reageren op een situatie, en behendig in hun aanpassing aan de verschillende eisen van de evoluerende omgeving.